torsdag den 13. august 2009

Fuld damp frem.




En særlig synligt aktiv del af Hjerl Hede er skovmuseet, og det mest spektakulære indslag er dampmaskinen på savværket. Den hedder et lokomobil og er bygget af Marshall & Sons i England i 1911 - sjovt nok lige præcist i det år min mormor blev født som bagerdatter i Søby på Ærø. Det sætter det jo lidt i perspektiv.
Dampmaskinen har været anvendt i flere fremstillingsvirksomheder og har fungeret som trækkraft for både tørvepresser og tærskeværk, men her trækker den hele maskineriet på det lille savværk, hvor stammerne bliver anbragt på en slags slæde, der langsomt trækkes frem på skinner, mens en kæmpe vandretliggende savklinge i et skrækindjagende tempo saver de store massive stammer i skiver. 
2 mænd i deres bedst alder betjener opmærksomt det hele; jeg er overbevist om at de pudser og plejer maskinen, som var den en racervogn. De skruer og justerer og har garanteret sommerens bedste og sjoveste job, der må aftvinge ærefrygt hos børnebørn af begge køn.

4 kommentarer:

  1. Den er godt nok også flot, den dampmaskine! Det er nogle fine detaljefotos, du har fået skudt.

    SvarSlet
  2. Bente - ja, den er fantastisk delikat i british racing-green og pudset messing. Alt har en funktion, men alligevel er den et helt lille hårdtarbejdende kunstværk i sig selv.

    SvarSlet
  3. En lokomobil - fantastisk at sådan en stadig funferer! Det må være noget for raske drenge i alle aldre at studere på nærmeste hold :-)

    SvarSlet
  4. Madame - og piger....og damer i deres bedste alder ;-)

    SvarSlet