fredag den 14. august 2009

Tørvetrillerkunst


Hjerl Hede har selvfølgelig også sit eget mosebrugsmuseum. Som alt andet på Hjerl Hede er det smukt og sanseligt og præsenteret med sin helt egen fine æstetik.
Når tørven var gravet, æltet og formet til briketter, blev den stablet og lufttørret- bl.a. i disse smukke og skulpturelle formationer, der blev kaldt skruer. Jeg har dog lidt på fornemmelsen, at navnet hentyder til, at de oprindelige skruer levede lidt mere op til navnet og var stablet i et forbandt, der netop skruede formationen op i en top.
Tørvetrilleren var den person i fremstillingsprocessen, der transporterede den færdige tørv, formodentligt i en trillebør. Hvorfor det er koblet med en meget lidt underholdende personage har jeg dog ingen anelse om.

2 kommentarer:

  1. Hvor er det dog et mukt syn! Sådan nogle toppe står i haverne her, men med kløvet brænde. Nu fik vi forklaringen på ordet tørvetriller ;-)

    SvarSlet
  2. Madame - gad vide om de også hedder skruer, når det er træ? Men ja, det er meget delikat, når hverdagsting tildeles lidt omsorg og løftes op på et højere niveau.

    SvarSlet